Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ολλανδοί, Βέλγοι και Βρετανοί πεζοναύτες «αποβιβάστηκαν» στην Σκωτία


30 πολεμικά πλοία, εκ των οποίων 12 περίπου αγγλικά και πάνω απο 13.000 στρατιώτες έλαβαν μέρος στην φετινή διεθνή άσκηση Joint Warrior, την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Φέτος συμμετείχαν Ολλανδοί, Βέλγοι και Βρετανοί πεζοναύτες. Σκοπός της άσκησης είναι η επιχειρησιακή αξιολόγηση των εμπλεκομένων σχηματισμών πάνω σε υψηλών απαιτήσεων αντικείμενα.



Το σενάριο του φετινού Joint Warrior αφορούσε την αμφίβια απόβαση σε τρία συγκεκριμένα σημεία μιας ακτής νότια του Stranraer στην Νοτιοδυτική Σκωτία 1000  περίπου πεζοναυτών με την χρήση αμφίβιων οχημάτων, σκαφών και ελικοπτέρων. Αντικειμενικός σκοπός των αποβιβασθέντων τμημάτων ήταν η κατάληψη του αεροδρομίου του Castle Kennedy, το οποίο καταλήφθηκε απο δυνάμεις μιας υποτιθέμενης εχθρικής κυβέρνησης.



Οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί πεζοναύτες ορμώμενοι απο το πολεμικό πλοίο  HNLMS Johan De Witt εξασφάλισαν την ακτή για την απόβαση των Βρετανών συναδέλφων τους. Όμως η προώθησή τους με σκοπό την κατάληψη του αεροδρομίου δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς τόσο κατα την διάρκεια της απόβαση όσο και κατα την διάρκεια της πορείας τους αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση απο εχθρικές δυνάμεις που αποτελούνταν και αυτές απο Βέλγους, Ολλανδούς και Βρετανούς Πεζοναύτες. 



Τελικά, τις πρώτες πρωινές ώρες οι αποβιβασθέντες δυνάμεις κατάφεραν να προσεγγίσουν και να καταλάβουν το αεροδρόμιο. Η άσκηση θα συνεχιστεί με τα στρατεύματα αφού αναδιοργανωθούν να επιτεθούν στο τελευταίο εχθρικό οχυρό το οποίο βρίσκεται 40 μίλια ανατολικά κοντά στην περιοχή του  Dalbeattie στο ιστορικό κάστρο του 16ου αιώνα Edingham Castle. Η άσκηση προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.



«Ξεκινήσαμε απο το HMS Illustrious με ένα Chinook αμέσως μόλις ξυπνήσαμε αργά το βράδυ. Ήταν πραγματικά καλή άσκηση και πολύ κουραστική αλλα άξιζε τον κόπο. Είναι καλό και αναζωογονητικό  να εξασκούμαστε με αυτό τον τρόπο» αναφέρει ο πεζοναύτης  Jack Ginger, για τις εντυπώσεις του όσον αφορά πάνω στην άσκηση.



Απο την μεριά του ο υποδιοικητής της 3ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, συνταγματάρχης   Kevin Oliver σημειώνει για την σπουδαιότητα της άσκησης: «Ασκούμενοι με τους νατοϊκούς συμμάχους μας σε ασκήσεις όπως αυτή είναι ουσιώδης για μια μελλοντική ή για μια τρέχουσα στρατιωτική συνεργασία. Έχουμε μια 40χρονη και πλέον πετυχημένη συνεργασία με τους Ολλανδούς και τους Βέλγους συναδέλφους μας. Μάλιστα το ραδιόφωνο μας συνεργάζεται με το αντίστοιχο ολλανδικό και επίσης τα μέσα που χρησιμοποιούμαι είναι ταυτόσημα. Όμως δεν πολεμάνε μόνα τους τα μέσα και για αυτό πρέπει να τα χρησιμοποιείς σε ασκήσεις όπως αυτή για να δείς πως τα χρησιμοποιούν οι συνάδελφοί σου. Για αυτό η άσκηση  Joint Warrior είναι μια πολύ καλή ευκαιρία».





Δεν υπάρχουν σχόλια: