Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Αμοργός, Κυκλαδικὰ ἀπανθίσματα


«Αμοργός, Κυκλαδικὰ ἀπανθίσματα» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η Λίλα Μαραγκού την Τρίτη 8 Απριλίου 2014, στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου που διοργανώνεται στην Αρχαιολογική Εταιρεία από τη Μαρίζα Μαρθάρη. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22).

Όπως αναφέρει η κα Μαραγκού στην ανακοίνωση της ομιλίας: «Η επιλεκτική αναφορά σε μερικές μαρτυρίες, παλαιές ή νέες, και σε ορισμένες διαπιστώσεις ή επισημάνσεις για τα υλικά κατάλοιπα του Κυκλαδικού πολιτισμού στην Αμοργό και στα προσκείμενα νησάκια Γκραμπούσα και Νικουριά, αποτελεί ένα είδος απανθισμάτων, όπως παραστατικά περιέγραψε τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο Λουκιανός τα εκλεκτικιστικά κείμενα του καιρού του.

»Τα Κυκλαδικά απανθίσματα υποδηλώνουν συνάμα και το πριν από την καρποφορία στάδιο της έρευνας, όπου βρίσκονται σήμερα οι πολύχρονες προσπάθειες για τον εντοπισμό και την καταγραφή επιφανειακώς ορατών λειψάνων σε γνωστές και άγνωστες θέσεις.

»Παρουσιάζονται άγνωστες εικόνες των τόπων στους οποίους κατοικούσαν οι δημιουργοί των πασίγνωστων ειδωλίων, όπως των λεγομένων τύπου Δωκαθισμάτων και Καψάλων.

»Συνοπτικά αναφέρονται και εικονίζονται ορισμένες θέσεις, στις οποίες το 1894 ο Χ. Τσούντας ανέσκαψε μόνον τάφους, καθώς και ευάριθμες άγνωστες φυσικά ή/και τεχνητά οχυρωμένες ακροπόλεις.

»Τίθενται θέματα των κριτηρίων επιλογής των θέσεων κατοίκησης, μεμονωμένων ή συστάδων κατοικιών κ.τλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις συναναφέρονται και συνεξετάζονται πληροφορίες από την κατοπινή, αρχαία και νεώτερη ιστορία των οικιστικών εγκαταστάσεων στην Αμοργό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: