Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

70 χρόνια απο την ηρωική ρίψη των Βρετανών αλεξιπτωτιστών στο Arnhem (φωτογραφίες - βίντεο)


Εβδομήντα χρόνια πριν αυτές τις μέρες, χιλιάδες αλεξιπτωτιστές της 1ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του βρετανικού στρατού έπεσαν βόρειο-δυτικά του Arnhem στην Ολλανδία, με την πρόθεση να καταλάβουν τις παρακείμενες γέφυρες του Arnhem και του Eindhoven και να ασφαλίσουν τις βασικές οδικούς άξονες που συνδέουν την Ολλανδία με την Γερμανία και ειδικά, με την βιομηχανική ζώνη του Ρούρ που ήταν και ο απώτερος στόχος των Συμμάχων αλλά, και να αποκοπούν οι εκεί γερμανικές μονάδες και να τελειώσει ο πόλεμος κοντά  στα Χριστούγεννα του 1944.


Ακριβώς νότια του ποταμού Ρήνου κοντά στο Oosterbeek, επίγειες συμμαχικές δυνάμεις περίμεναν να διασχίσουν το ποτάμι με βασικό στόχο την συνένωσή τους με τους άνδρες της 1ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, οι οποίοι πέσαν πίσω απο τις γερμανικές θέσεις. Ωστόσο, εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, οι οποίες έχουν να κάνουν με την αναβλητικότητα των συμμαχικών διοικητών, οι συμμαχικοί σχηματισμοί δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους και πολλοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Market Garden» και ειδικότερα της μάχης του Άρνεμ, η οποία κατέληξε να είναι μια από τις πιο αιματηρές μάχες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.


Ο γερμανικός στρατός με την επίμονη αντίσταση που επέδειξε, εμπόδισε την σύνδεση των βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων με τις δυνάμεις των αλεξιπτωτιστών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι άνδρες τις 1ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας να πολεμήσουν απεγνωσμένα στους δρόμους της ολλανδικής πόλης του Άρνεμ, Πάνω από 1.500 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και σχεδόν 6.500 συνελήφθησαν.


Έτσι αυτές τις μέρες, όπως κάθε χρόνο, οι βετεράνοι αλεξιπτωτιστές που επέζησαν απο εκείνες τις ημέρες επισκέφτηκαν το στρατιωτικό συμμαχικό κοιμητήριο του Arnhem War Cemetery στο Oosterbeek, λίγο έξω από Arnhem, και απέδωσαν τον πρέποντα φόρο τιμής στος νεκρούς συντρόφους τους.


Επίσης, καθώς αυτή η μάχη είναι μέρος τις ιστορίας των Βρετανών αλεξιπτωτιστών, άνδρες της 5ης μοίρας αλεξιπτωτιστών μαζί με Αμερικανούς συναδέλφους τους έκαναν ρίψη, στην ίδια ζώνη ρίψης, που πριν απο 70 χρόνια οι συνάδελφοί τους, έπεσαν.










Δεν υπάρχουν σχόλια: